Срещите в кулоарите на АТИС: икономически проекти и натиск върху КНДР

Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин са се споразумели за стриктно прилагане на санкциите на ООН срещу КНДР, предаде ТАСС.

Абе е настоял Китай да играе по-конструктивна роля в решаването на проблема.

По думите на японския премиер двамата с Путин са разговаряли и за двустранните икономически проекти на спорните Курилски острови, където междувременно военноморските сили на САЩ и Република Корея започнаха военни учения.

В кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) руският президент Владимир Путин е разговарял и с китайския си колега Си Цзинпин, който го е информирал за резултатите от конгреса на Китайската комунистическа партия и средносрочните планове за развитие на страната.

“Това е важно, защото Китай е нашият най-голям търговски и икономически партньор и за нас е важно да разбираме как и накъде върви тази голяма икономика, която през идните години без съмнение ще заеме първо място в света”, подчерта руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

“Имаме много планове в областта на енергетиката и особено на атомната енергетика”, съобщи руският президент и добави, че страните имат добри перспективи за сътрудничество при усвояването на космическото пространство, в авиацията и в строенето на хеликоптери.

Русия и Китай не признават ядрения статут на КНДР, но смятат, че всички страни трябва да понижат напрежението и да седнат на масата за преговори.
Москва и Пекин предложиха пътна карта за решаване на проблема.