Доналд Тръмп си прекара страхотно в Китай

За по-малко от 48 часа в Пекин американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин пиха чай, разгледаха Забранения град и сключиха търговски споразумения за над 250 милиарда долара.

Президентите на САЩ и Китай обявиха редица търговски споразумения в енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката.

Доналд Тръмп каза, че си прекарва страхотно в Китай. Въпреки че социалните мрежи и някои новинарски сайтове в Китай са забранени, той успя да поства в Тwitter.

Си Дзинпин окачестви посещението на Тръмп като успешно и го нарече “историческо събитие”.

Китайският президент изтъкна, че в близките пет години Китай ще внесе продукция за 8 трилиона долара, а гражданите на Китайската народна република ще направят над 700 милиона задгранични пътувания. “Това означава огромен потенциал за икономическото сътрудничество между нашите страни”, отбеляза той, предаде ТАСС.

Китай няма да се отказва от реформите и ще увеличи степента на отвореност на националната икономика, увери Си Дзинпин на съвместната пресконференция с Тръмп. Той уточни, че реформите ще засегнат пазарното регулиране, финансовата, инвестиционната и данъчната сфери, както и държавните предприятия.

Двамата държавни лидери обсъдиха и севернокорейския проблем. Тръмп настоя за бързи действия. Той призова Китай да се ангажира в пълна степен и прикани и Русия да окаже натиск на режима на Ким Чен-ун. Си Дзинпин е запознал Тръмп с конкретните мерки, които Китай предприема за прилагане на санкциите срещу Северна Корея, включително налагането на банкови ограничения. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред медиите в Пекин, че американският и китайският президент нямат противоречия за КНДР, предаде Reuters.

В същото време, преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО, генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че пътят към мира и силен, особено икономически, натиск над КНДР като отбеляза, че в това отношение Русия и Китай имат ключова роля.

Азиатската обиколка на американския президент продължава във Виетнам и Филипините.