Тръмп се договори с Шиндзо Абе и Мун Дже-ин за общи действия срещу КНДР

След официална вечеря в компанията на първите дами и партия голф американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе се обединиха около мнението, че вариантите за решение на проблема с КНДР не изключват нито една опция.

„Поддържаме позицията на президента Тръмп по отношение на това, че по отношение на Северна Корея всички варианти са на масата“, каза Абе, цитиран от ТАСС.

От своя страна Тръмп заяви, че Япония лесно би свалила всяка ракета, изстреляна от страна на КНДР, ако закупят въоръжение от САЩ.

По време на съвместна пресконференция в Токио двамата увериха, че по отношение на севернокорейската ядрена програма САЩ и Япония са заедно на сто процента.

Тръмп настоя за свободно и балансирано търговско партньорство с Япония. Той похвали Япония за закупуването на американско военно оборудване, което според него е “най-доброто военно оборудване в света”, но добави, че “много милиони автомобили се продават от Япония в Съединените щати, докато почти никакви коли не излизат от Съединените щати към Япония”, предаде Reuters.

След посещението си в Япония, американският президент Доналд Тръмп продължава азиатската си обиколка. Във вторник той пристигна в Южна Корея, където бе посрещнат с демонстрации на противници и привърженици.

И пред южнокорейския си колега в Сеул Тръмп подчерта, че е време да се действа спешно и решително по отношение на Пхенян и че е готов да използва сила.

Държавният глава на САЩ приветства планираната покупка от страна на Сеул на американско военно оборудване, изтъквайки, че това щяло да помогне за намаляване на търговския дефицит на страната му с Южна Корея. Страната ще поръча американско военно оборудване за милиарди долари.

От своя страна Мун Дже-ин заяви, че той и Тръмп са потвърдили отново решимостта за мирно разрешаване на конфликта с КНДР и настоя да се съсредоточат върху санкции и натиск срещу Пхенян.

Тръмп ще отпътува за Китай, а по-късно ще посети Виетнам и Филипините.