Китайската армия заяви абсолютна вярност към държавния глава

Декларацията е в синхрон с предложението на Си Дзинпин по време на XIX-тия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) за “абсолютното ръководство” на ККП по отношение на въоръжените сили на страната.

Централната военна комисия (ЦВК), която е най-висш орган за командване в армията, декларира, че китайската армия ще бъде абсолютно лоялна, чиста, надеждна и решително ще спазва заповедите на председателя Си Дзинпин, съобщи в понеделник, 6 септември, електронното издание на Chinadaily.

В петък, 3 ноември, при посещение на Обединения команден център на Китайската народно-освободителна армия в Бейджинг, държавният и партиен ръководител Си Дзинпин заяви пред присъстващите, че китайската армия трябва да усъвършенства способностите си и да бъде в готовност за провеждане на бойни действия.

“ЦВК трябва да подготви въоръжените сили да бъдат готови да се борят и да спечелят войни и да изпълняват мисиите и задачите на новата ера, които им е поверена от партията и народа”, казва китайският държавен глава.

Неотдавна, в съответствие с решенията на XIX-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, ЦВК издаде документ, чрез който делегира пълна отговорност в ръководството на Китайската народно-освободителна армия.

В направените след конгреса промени в конституцията се посочва, че ЦВК отговаря за партийната работа и политическите дела в армията, а нейният председател ( в момента Си Дзинпин) отговаря за работата на комисията.