Белгийският съд освободи Карлес Пучдемон при определени условия

“Свободен и без гаранция” – това написа в Twitter отстраненият от поста премиер на Каталония Карлес Пучдемон.

Това е първото му изявление, откакто заедно с други членове на отстраненото правителство на автономния регион се предаде на белгийските власти, след като Испания издаде за него европейска заповед за арест.

След продължително изслушване от съдия-следовател отстраненият от поста премиер на Каталония и четирима негови бивши министри, които се намират в Белгия, бяха освободени. Междувременно белгийското правосъдие ще проучи издадените от Испания заповеди за арест. Петимата няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. До 15 дни друга съдебна инстанция трябва да се произнесе дали да се изпълни заповедта за арест, издадена от испанското правосъдие.

Испанските власти уважиха решението на белгийския съд, предаде ТАСС.

Карлес Пучдемон разкритикува днес решението на испанските власти да държат под стража членове на бившия му кабинет.

Пред каталонското радио бившият каталонски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е избягал в Белгия, защото Испания подготвя “вълна на потисничество и насилие” срещу неговото движение. Политикът, чийто кабинет обяви независимост от Испания миналия месец и след това беше разпуснат от Мадрид, е в Белгия, изправен пред екстрадиция по обвинения в бунт, информира AFP.