Фейсбук: ако искаш да те виждат, плащай!

Фейсбук изпробва нова функция: в бъдеще постингите на медиите и компаниите няма да бъдат показвани приоритетно на стената на потребителя, пише Дойче веле.

От 19 октомври експериментът се провежда в шест държави: Сърбия, Словакия, Камбоджа, Шри Ланка, Гватемала и Боливия. Той се отнася до тъй наречените “News Feeds” – информацията, която всеки потребител вижда на Фейсбук-страницата си.

Чрез експеримента Фейсбук иска да провери поведението на потребителите, когато те могат да избират между два различни “News Feeds”. Идеята е постингите на приятелите и познатите да бъдат разделени от всички останали съдържания. Най-отгоре във фийда ще се вижда само това, което постват приятелите на даден потребител. А съдържанията на медиите, на фирми и други обществени сайтове ще се появяват на по-неатрактивно място в т.нар. “Explore Feed”. Ако някой иска неговите съдържания все пак да намерят място в основния фийд, той ще трябва да си плаща за това.

Във всички страни, в които се провежда експериментът, само за няколко седмици има драстичен спад в прочитанията на съдържанията, които медиите качват във Фейсбук.

В Словакия, например, броят на медийните постинги, които стигат до потребителите, е спаднал с около 2/3. Същото е положението и в Гватемала. В Сърбия кликовете на някои от постингите на Дойче веле на сръбски език са спаднали с около 70 процента.

Най-вече младите хора в Сърбия черпят информация чрез Фейсбук и Туитър.

Напълно логично от промяната най-силно са засегнати тези, които качват най-много съдържания във Фейсбук – медиите. “В някои случаи говорим за 40 до 60 постигна на ден, което “замърсява” фийд-пространството”, казва сръбският експерт по социалните медии Владимир Чук.

Медиите в Сърбия са подложени на силен натиск. Според Желико Бодрожич от Независимия журналистически съюз на Сърбия NUNS включително и социалните медии са “обладани” от управляващите.

Много наблюдатели се опасяват, че тази промяна ще се отрази негативно най-вече в страните, в които медиите не са свободни и (поради това) социалните мрежи изпълняват ролята на информационни канали, допълва редакцията.