Престолонаследникът Мохамед бин Салман оглави антикорупционна чистка в кралството

За целта крал Салман издаде указ за създаването на специална комисия, ръководена от принц Мохамед бин Салман.

Още в първия си работен антикорупционният орган разпореди да бъдат задържани десетима принцове от управляващата династия Ал Сауд, както и 30 бивши и четирима настоящи министри.

Сред обвиняемите е и медийният магнат принц Ал-Уалид бин Талал. Той е един от най-богатите хора в света и има дялове от компании като Apple, Time Warner, банковия консорциум Citigroup и медийната империя News Corporation. Обвинен е в пране на пари, даване на подкупи и изнудване на длъжностни лица.

Прочистването сред политическия и бизнес елит засегна и Националната гвардия – основната силова структура, гарантираща контрола над племената в кралството. Нейният ръководител принц Митеб бин Аблула беше задържан и заменен начело на ключовото силово звено от принц Халед бин Айяф.

Изненадващите арести са безпрецедентно събитие в 85-годишната история на кралството.

Действията на престолонаследника Мохамед бин Салман говорят за смел опит той да укрепи властта си чрез, както бяха обявени, антикорупционни мерки, отбелязва в анализа си за Associated Press Хамза Хендауи, цитиран от БТА.

Саудитският престолонаследник си е поставил за цел да превърне страната си в модерна национална държава. И го прави с желязна ръка. Така обаче той все повече разширява кръга на своите врагове в самата Саудитска Арабия, коментира за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнер Херман, пише българската редакция на Дойче веле.

Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдул Азиз у негов внук. От десетилетия властта се е предавала от брат на брат, но принц Мохамед ще наследи трона от баща си. Освен това принцът е и министър на отбраната, и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.