Чавушоглу и Тилърсън са обсъдили искането на Турция за екстрадиция на Гюлен

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял днес по телефона с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, съобщава Hürriyet Daily News, позовавайки се на Анадолската агенция.

Това е втори телефонен разговор между двамата дипломати в рамките на три дни. При предишния си телефонен разговор на 3 ноември Чавушоглу и Тилърсън са обсъдили двустранни въпроси и сътрудничеството в борбата срещу тероризма, посочиха дипломатически източници.

Чавушоглу заяви пред местна телевизия, че в предишния си разговор двамата с Тилърсън са обсъдили искането на Турция за екстрадиция на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

Друга тема в разговора са били доставките на оръжия от САЩ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които Турция смята за клон на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. САЩ обаче възприемат групата като “надежден съюзник” в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия.

Според източници на Анадолската агенция турският министър-председател Бинали Йълдъръм ще бъде на посещение в Съединените американски щати от 7 до 11 ноември.