Карлес Пучдемон се е предал на белгийската полиция

Отстраненият от поста каталонски премиер се е предал тази сутрин на федералната полиция в Брюксел, съобщи говорител на прокуратурата.

Заедно с Пучдемон са били още четирима издирвани от испанските власти бивши членове на разпуснатото правителство на автономната област. Те са били уведомени за издадените срещу тях заповеди.

Вчера Испания издаде европейска заповед за задържането им, след като петимата отказаха да се явят пред съда в Мадрид.

Петимата ще бъдат разпитани. Белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа дали да ги остави под стража или да ги освободи под гаранция. Решението на съда може да бъде обжалвано.

В същото време бе обявено, че Карлес Пучдемон ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в испанската област, насрочени от испанското правителство за 21 декември.

“Искаме премиерът Пучдемон да стои начело на прилива от избиратели, който ще осигурим на 21-ви” – заяви Марта Паскал, говорителка на “Европейската демократична партия на Каталония”.

Вчера Пучдемон призова в Twitter всички подкрепящи идеята за независимост на Каталония да участват с единна листа в предсрочните избори за регионален парламент и съпроводи поста с линк към сайт, събиращ подписи в подкрепа на инициативата му, информира ТАСС.