Доналд Тръмп е на обиколка в Азия

Американският президент започна обиколката си от Япония. Следват визити в Китай, Южна Корея, Виетнам и Филипините, предадоха световните агенции.

В реч във военновъздушната база “Йокота” край Токио Доналд Тръмп определи Япония като “ценен партньор и изключително важен съюзник”.
“Благодаря на Япония, че ни прие, както и за десетилетията на прекрасно приятелство между нашите две страни”, каза той.

В Китай Тръмп ще се види със Си Дзинпин малко след като президентът на Китайската народна република затвърди авторитарната си позиция в страната.

Тема в разговорите му ще бъде КНДР. Пред репортери на борда на самолета си на път за Япония американският президент окачестви ядрената програма на КНДР като “голям проблем”, който трябва “да бъде решен”.

Тръмп съобщи пред журналисти, че очаква да се види и с руския президент Владимир Путин. “Мисля, че се очаква да се срещнем”, посочи той и допълни: “Искаме помощта на Путин за Северна Корея”.

Реакцията на КНДР не закъсня. Властите призоваха американския президент да се въздържа от „безотговорни забележки“ по време на обиколката си в Азия.

“Ако САЩ подцени силата на КНДР и посмее да действа безразсъдно, тя ще бъде заставена да действа с решително и безжалостно наказание, мобилизирайки пълната си сила“, сочи правителствен вестник “Родонг Синмун“.