Испания издаде европейска заповед за задържането на Пучдемон

Испанското правосъдие издаде европейска заповед за задържане на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на правителството му, които се намират в Белгия и отказаха да се явят пред испански съд.

Петимата са с обвинения в “бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта”.

Съдът отхвърля молбата на адвокатите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка, като обясни, че те не изпълняват определените по закон условия. Освен това “те дори не посочват адрес на пребиваване в Белгия за осъществяване на видеоконферентна връзка”, подчерта съдът.

Съдът в Белгия следва да се произнесе по заповедта в срок до 60 дни, а съдебното решение подлежи на обжалване. Ако издирваният се съгласи доброволно да бъде върнат, процедурата отнема до 10 дни.

Въпросът е изцяло в ръцете на съдебните власти и ние напълно уважаваме тяхната независимост, коментира говорител на Европейската комисия.

Пучдемон пристигна в Брюксел в началото на тази седмица. Неговият защитник Пол Бекерт не изключи възможността Пучдемон да поиска политическо убежище – вероятност, която самият Пучдемон отхвърли по-рано открито.