El president Puigdemont

Отстраненият от поста председател на регионалното правителство в Каталония Карлес Пучдемон представи в Twitter новия си уебсайт president.exili.eu, в който се нарича “президент в изгнание”.

В биографията му, публикувана в сайта, е отбелязано, че от 12 декември 2016 г. той е 130-ият президент на Каталония.

В понеделник Пучдемон отпътува за Брюксел заедно с някои от членовете на сваления от испанските власти кабинет. Там той обяви, че ще продължи да се бори за независимостта на Каталония.

Бившият председател на регионалното правителство в Каталония и неговите министри се обявиха за законно правителство на автономната област, се посочва в официалното им изявление, разпространено в сряда по телевизионен канал TV3, предаде ТАСС.

Пучдемон заяви, че не търси убежище в Брюксел. “Не бягам от правосъдието. Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие”, добави той.

Неотдавна Пучдемон заяви, че заради независимостта на Каталуния е готов да влезе в затвора. Той обаче определи обвиненията като неоснователни и политически мотивирани и смята, че 30 години лишаване от свобода е прекомерно.

Членове на отстраненото каталунско правителство и депутатите, които предстои да бъдат разпитани в рамките на разследване за отцепничество и бунт, пристигнаха днес в мадридския съд.