Японският парламент преизбра Шиндзо Абе за министър-председател

За Абе гласуваха 312 депутати в 465-членната долна камара, предадоха световните агенции. Премиерът запази всички министри на постовете им.

Досегашната управляваща коалиция на Либерално-демократическа партия на Абе и партията Нова Комейто спечели внушителна победа на предсрочните парламентарни избори на 22 октомври.

Коалицията запазва мнозинство от две трети в парламента, което й дава възможност да промени  конституцията.

За първи път Шиндзо Абе става премиер на Япония през 2006 г. След 12 месеца управление той се оттегля по здравословни причини.

През декември 2012 г. Абе се връща на власт. Неговата Либерално-демократическа партия печели убедително различни избори с изключение на историческото поражение при обновяването на състава на парламента на Токио през юли. Тогава победа постигна губернаторът на Токио Юрико Коике.

Шиндзо Абе иска да промени японската конституция, влязла в сила през 1947 г. Той ще запази трите ѝ фундаментални принципа – демокрацията, спазването на човешките права и пацифизма, но иска в нейния член девети да се упоменава ясно съществуването на национална армия. В този член сега се посочва, че Япония се отказва завинаги от войната като средство за уреждане на международните различия. Абе иска конституцията да бъде вписано, че образованието е безплатно и да се дефинира в нея понятието „извънредно положение“.