Хиляди в петиция срещу Хелоуин в детските градини и училищата

Близо 2 500 души само за дни се регистрираха под електронна подписка срещу празнуването на Хелоуин в училища и детски градини.

Петицията „Защити децата от натрапването на Хелоуин в училище“, инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в НС Славчо Атанасов и до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на граждани.

Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците.

Искането е базирано и на мненията на български и международни експерти в областта на детската психология и педагогика, според които зловещата символика и атрибутите на смъртта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат негативно влияние върху емоционалното здраве и нравственото развитие на подрастващите.

Родителите се позовават на Закона за предучилищно и училищно образование, според който училището трябва „да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да съхранява и утвърждава българската национална идентичност“.

Родителите настояват също учителите и възпитателите да мобилизират детския творчески потенциал и любознателност не за Хелоуин, а за намиране на разнообразни и вдъхновяващи начини за честване Деня на народните будители, който, припомняме, е по традиция неучебен ден.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата „Против натрапването на Хелоуин в училище” и 1 500 членове на „Група против натрапване на Хелоуин в училище“.