Ръководителят на Каталония Карлес Пучдемон е в Белгия за правни консултации

Каталонският ръководител е в Белгия от понеделник, 30 октомври, но няма намерение да иска политическо убежище. Това заяви след срещата с него белгийският адвокат Пол Бекър в интервю за белгийската телевизия VRT.

“Господин Пучдемон е в Белгия, но не за да търси убежище. Аз лично се срещнах с него. Той поиска от мен да представлявам интересите му.”, заяви Бекър и добави, че вече е започнал да изучава обвиненията, повдигнати от испанската прокуратура.

Пол Бекър, който е член на Камарата на адвокатите на фламандския град Брюж, е известен в Белгия с това, че е защитавал пред съда членовете на баската сепаратистка организация ЕТА – Луис Морено и Ракел Гарсия.

В понеделник, 30 октомври, по време на пресконференция испанският главен прокурор Жозе Мануел Маса заяви, че испанската прокуратура е завела два дела пред Върховния съд и Националния съдебен съвет на Кралство срещу политиците, които са взели решение за провъзгласяването на независимостта на Каталуния.

По думите му срещу членовете на правителството и редица депутати от местния парламент са повдигнати обвинения за “бунт, метеж и незаконно присвояване”.

Според испанското законодателство за бунт против централната власт се предвижда до 30 г. години затвор.