Каталония не признава решението на Мадрид

Каталония не признава решението на Мадрид за оставка на ръководителя на автономната област Карлес Пучдемон и за разпускане на парламента.

Това заяви в неделя, 29 октомври, заместник-председателят на регионалното правителство Ориоло Жункерас, пред каталонския вестник El Punt Avui.

По думите му действията на Мадрид противоречат на принципите на демокрацита и представляват държавен преврат срещу Каталония.

Жункерас заяви, че въпреки решението на премиера Марио Рахой, парламентът на Каталония и нейното правителство продължават да функционират и да изпълняват задълженията си.

“Президент на страната е и ще продължи да бъде Карлес Пучдемон, а председател на Народното събрание е и ще продължи да бъде Карма Форкадел, поне до деня, в който гражданите не решат друго в свободни избори.”, заяви Жункерас.

Междувременно в центъра на Барселона се проведе митинг против едностранното обявяване на независимост.

По данни на организаторите на инициативата, обществената организация “Каталонско гражданско общество”, присъстващите на събиието са били около 1 600 000 души, докато в изнесения доклад на полицията на Барселона се посочва, че участниците са били около 300 000 човека.

На трибуната реч държаха редица общетвеници и политици, сред които и бившият председател на Европейския парламент, Жозеп Борел, който е с каталонско гражданство.

“Дойдох тук, за да кажа: аз също съм част от Каталония. Карлес Пучдемон може да представлява някаква част от Каталония, но това все още не е цяла Каталония.”, заяви Борел.

Целта на организираната акция беше да покаже, че не всички граждани на Каталония подкрепят отделянето от Исания, а по време на митинга се чуваха лозунги “Да живее Испания”, “Да живее кралят”, и “Пучдемон – в затвора”.