Каталония не зачита решенията на Мадрид

Каталонското ръководство не признава решението на Мадрид да отстрани от длъжност премиера на автономията Карлес Пучдемон и да разпусне парламента й.

Това заяви регионалният премиер Ориол Жункерас, също отстранен от длъжност, в статия за барселонския вестник “Пунт авуи”, цитиран от ТАСС.

Той посочва, че Барселона смята решенията на Мадрид за противоречащи на принципите на демокрацията и отказва да ги изпълнява.

“Не можем да признаем нито държавния преврат срещу Каталония, нито антидемократичните решения, които взема Народната партия по указания от Мадрид”, каза Жункерас.

В същото време десетки хиляди демонстранти се събраха в центъра на Барселона с призив за единство на Испания. Някои от тях скандират “Пучдемон в затвора”.

Лидери на партии, защитаващи испанското единство, се обединиха под мотото “Ние сме Каталония. Здрав разум за съвместно съществуване”.

Това е най-голямата политическа криза в Испания от 40 години насам. Прилагането на плана на Мадрид има много неизвестни предвид сблъсъка със силната опозиция от поддръжниците на отцепването. А всяка употреба на сила от страна на органите на реда ще бъде следена отблизо.

Според социологическо проучване, цитирано от Reuters, подкрепящите независимостта каталонски партии биха загубили парламентарното си мнозинство, но регионалните избори през декември ще са силно оспорвани. Данните сочат, че блокът за независимостта ще спечели 42,5 процента, а блокът против независимостта – 43,4 процента. Проучването е проведено сред около 1000 души от компанията “Сигма дос” и публикувано във вестник “Мундо”.