Испанският премиер назначи пълномощен управител на Каталония

Автономното правителство на Каталония и нейният  парламент са разпуснати и сега върховната власт в региона принадлежи на испанския премиер Мариано Рахой.

Това заяви в интервю за каталонската радиостанция RAC1 пълномощният представител на испанското правителство в Каталония, Енрике Милио.

Според член 155 на испанската конституция самоуправлението на Каталония може да бъде ограничено, като в този случай министър-председателят на Испания поема функциите и компетенциите, които принадлежат на ръководителя на автономната област.

В събота, 28 октомври, испанският премир Мариано Рахой даде пълномощия за управление на Каталония на вицепремиера и министър на териториалното управление, Сорая Саенс де Сантамария. Документът, с който се възлага пълномощието беше публикуван в официалния правителствен вестник, Boletin Oficial del Estado, съобщи ТАСС.

Представителят на испанското правителство, Енрике Милио подчерта, че след обнародването във вестника, решението на премиера за Каталония вече е влязло в сила и на практика регионалното правителство и неговия председател вече нямат ръководни пълномощия и нямат възможност да вземат решения.

“Върховната власт в Каталония сега – това е Мариано Рахой.”, заяви Милио.

Той добави, че взетите мерки са единствено в интерес на гражданите на Каталония. “Чрез прилагането на тези мерки гарантираме самоуправлението на Каталония, преди въвеждането на които то беше унищожено.”, каза Милио.

В същото време той подчерта, че Мадрид няма да се противопостави на участието на Карлес Пучдемон в предстоящите избори на 21 декември. “Това е негово право. Мисля, че той трябва да се подготви за следващите избори.”, заяви представителят на испанското правителство, предаде Reuters.