Мадрид отмени временно автономията на Каталония и уволни правителството й

Броени минути след като каталонският парламент обяви автономната област за независима, испанският Сенат прие решение за въвеждане на пряко управление на Каталония от страна на централното правителство в Мадрид.

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа “за”, 47 “против” и един “въздържал се”на заседание в петък, 27 октомври.

Регионалното правителството е уволнено. Испанският премиер Мариано Рахой пое ролята на каталонския премиер Карлес Пучдемон, разпусна регионалния парламент и насрочи регионални избори за 21 декември.

Испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост от каталонския парламент, а испанският генерален прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталония, предават световните агенции. По думите му обвиненията може да бъдат повдигнати още в понеделник.

Сред мерките, които ще бъдат предприети срещу каталонското правителство, е и затварянето на каталонските посолства в чужбина.

Според каталонския лидер задействането на член 155 от испанската конституция е незаконно.

Решението на Мадрид да поеме пряко управлението на Каталония противоречи на волята на каталонския народ, заяви Пучдемон в ефира на регионалния телевизионен канал “ТВ-3”, предаде ТАСС.

Пред стотици съмишленици, събрали се в сградата на каталонското законодателно събрание, той каза: “През следващите дни трябва да запазим своите ценности на пацифизъм и достойнство. В нашите, във вашите ръце е изграждането на републиката”. По думите на Пучдемон каталонският парламент е взел “отдавна очаквана стъпка”, която трябва да се отстоява по “мирен, цивилизован и достоен начин”.

В парламентарната сграда около 700 кметове запяха каталонския химн “Елс Сегадорс” и скандираха “Свобода! Свобода!”.

Каталонското национално събрание призова държавните служители в областта да не изпълняват заповедите не правителството в Мадрид, Директорът на каталонската регионална на испанските власти.