Кълъчдароглу призова за провеждане на изборите преди 2019 година

Лидерът на опозиционната Народно-републиканската партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу предложи трита вида избори, планирани за 2019 година – местни, парламентарни и президентски – да бъдат произведени по-рано, за да бъдат демократични.

“Няма нужда да чакаме още 17 месеца”, каза той и предложи промяна в Конституцията, която да позволи по-ранното провеждане на вота, предаде Hürriyet Daily News.

По повод поредицата оставки на кметове в страната Кълъчдароглу коментира, че демокрацията е унищожена и “в страната има режим на диктат”.

“Кметовете трябва да управляват, но това, което виждаме, е, че тези кметове са или уволнени, или принудени да подадат оставка.”, каза той.

След оставките на кметовете на Истанбул, Нигде, Дюсе и Бурса, всички членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, днес от поста си се оттегли и кметът на Анкара Мелих Гьокчек.

Гьокчек, който е кмет на турската столица от 1994 г., заяви: “Аз не се отказвам, защото съм неуспешен или уморен. Оттеглям се, защото Ердоган ме помоли да го направя. Съгласявам се със заповедите на Ердоган.”