ЕС, САЩ и НАТО подкрепиха запазването на териториалната цялост на Испания

„Испанците преживяват един тъжен ден, в който глупостта надделя над закона“, посочи испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от El Pais.

А някои твърдят, че отделянето на Каталония от Испания ще е много по-сложно от британския Брекзит, посочва ДПА.

Самообявилата се Република Каталония ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар.

Държавният департамент на САЩ заяви, че Каталония е “неразделна част от Испания” и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната “силна и единна”.

Германия и Великобритания също обявиха, че не признават независимостта на автономната област. Германският външен министър Зигмар Габриел коментира, че създаването на нови разделителни линии и стени в Европа не отговаря на интересите на европейците, предаде ТАСС.

Френският президент Еманюел Макрон увери испанския премиер Мариано Рахой в пълната си подкрепа.

„Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник”, гласи официалната позиция на българското външно министерство. Според нея, „едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания”.

Никой в Европейския съюз няма да признае обявената от каталонския парламент независимост на испанската автономна област, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Решението на каталонския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Reuters. “Испания остава единственият ни събеседник”, написа Туск в Twitter.

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС. Юнкер отбеляза, че “не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки”. Той добави, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталонските регионални власти, защото смята това за вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Рахой.

Официален представител на НАТО каза, че Испания остава важен член на алианса, а Каталония е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на институционалната рамка на Испания, предаде Reuters.