Престолонаследникът на Саудитска Арабия поиска връщане към умерения ислям

Снимка: Reuters

Мохамед бин Салман заяви, че 70% от саудитското население е под 30-годишна възраст и иска “живот, в който нашата религия се превръща в толерантност”. Принцът посочи, че ще “изкорени останките на екстремизма много скоро”.

Миналия месец неговият баща – крал Салман, обяви, че забраната за жените да шофират ще бъде премахната следващата година.

Младият престолонаследник на Саудитска Арабия представи дръзка визия за радикално преобразяване на ултраконсервативното мюсюлманско кралство.

На икономически форум във вторник, 24 октомври, в Рияд, наречен “Давос в пустинята”, 32-годишният Мохамед бин Салман обеща “умерена” Арабия, различна от образа на арабска страна, дълго смятана за износител на уахабизъм.

Изненадващата реч бе произнесена в разгара на реформите, които отбелязват най-големия културен и икономически прелом в модерната история на кралството.

“Няма да прекараме още 30 години от живота си в приемане на екстремистки идеи и ще ги унищожим начаса”, увери той под аплодисментите на участниците във форума, привлякъл 2500 души на ръководни позиции от цял свят.

Според експерти изявленията и обявените мерки от принц Мохамед, син на 81-годишния крал Салман, са сътресение за кралството.