Каталония обяви независимост от Испания

Парламентът на Каталоня гласува резолюция за обявяване на независима република. Председателят на парламента Карме Форкадел обяви резултатите от гласуването.

Каталонскят парламент се състои от 135 депутати. По време на гласуването са присъствали 82-ма от тях, тъй като повечето представители на опозицията са напуснали в знак на протест.

Текстът на документа е предложен от партията “Заедно “за””, която разполага с 62-ма депутати и с крайно-лявата “Кандидати за народно единство”, която има 10 депутати, формира управляващата коалиция в Каталония.

70 депутати са гласували “за”, 10 – “против”, а двама са пуснали празни бюлетини.

Приетата резолюция поставя началото на “учредителен процес” за формиране на държавни институции на провъзгласената република.

По-рано през месеца каталонското правителство прие декларация за независимост, в която се уточнява, че до създаване на държавни институции обществено-политическите отношения в региона ще се регулират от “Закон за преходния период за съдебните и учредителните институции на републиката”.

В отговор на действията на каталонското правителство, испанският премиер Мариано Рахой заяви, че законността в Кталония ще бъде възстановена.

“Призовавам всички испански граждани към спокойствие. Правовата държава ще възстанови законността в Каталония.” – написа испанският премиер в Twitter.

Междувременно в испанския сенат (горната камара на парламента) започна заседание, на което трябва да се реши дали да бъдат одобрени предложените от Мадрид мерки за справяне със ситуацията. В частност те включват отстраняването от длъжност на каталонския премиер Карлес Пучдемон, неговия заместник Ориол Жункерас, а също и на ръководителите на департаменти в каталонското правителство.