Плениумът на ЦК на ККП преизбра Си Дзинпин за генерален секретар на партията

Държавният глава, който е и партиен лидер, беше преизбран и за председател на Централния военен съвет, съобщи ТАСС.

На първата си пленарна сесия, проведена в сряда, 25 октомври, ден след края на XIX-тия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Централният комитет на ККП преизбра настоящия държавен глава Си Дзинпин на поста Генерален секретар. По време на плениума ЦК на ККП избра и членове на Постоянния комитет на Политбюро (ПК на ПБ).

Наред с партийният и държавен ръководител Си Дзинпин и премиерът Ли Къциян, в състава на ПК на ПБ влизат петима новоизбрани членове – ръководителят на партийния комитет на Шанхай, Хан Джън, ръководителят на Секретариата на ЦК на ККП, Ли Чжаншу, ръководителят на Организационния отдел на ЦК, Чжао Лецзи, вицепремиерът Ван Ян, и водещият теоретик и идеолог на партията, ръководител на Центъра за политически изследвания на ЦК, Ван Хунин.

Членовете на Постоянния комитет са включени в състава на Политбюро на ЦК на ККП, което, също бе избрано в сряда, 25 октомври, в състав от 25 души. Сред тях е един от най-доверените съветници на Си Дзинпин по икономическите въпроси – ръководителят на Службата на работната група на Централния комитет по финансовите и икономическите въпроси, Ли Хе.

В състава на Политбюро на ЦК на ККП влизат още и партийните ръководители на провинция Гуандун, Ху Чунхуа и на мегаполиса Чунцин (провинция Съчуан), Чен Минер – и двамата считани, като възможни наследници на Си Дзинпин.

Пленумът също така избра Джао Люцзи за ръководител на Централната комисия за инспекция на дисциплината – звеното, което се занимава с въпросите на корупция в партията.

На тази длъжност той заменя Уанг Кишан, който напусна поста в края на XIX-тия конгрес на партията, без да влезе в новия състав на ЦК на ККП.

Местните и чуждестранни наблюдатели считат, че 69-годишният Уанг Кишан е един от най-близките сътрудници на Си Дзинпин, ръководил мащабната антикорупционна кампания.

Въпреки това, той превиши установената традиционна възрастова граница за пребиваване на висши длъжности – до навършване на 68 години, която позволява на партийни и държавни фигури да получават нови длъжности или да бъдат преназначени за тях. В чуждестранните медии се появи и информация за болестта му, както и за възможното участие на близките му в корупционни дейности.

Наред с това Централният комитет на Комунистическата партия на Китай преизбра Си Дзинпин за председател на Военния съвет на ЦК на ККП, а негови заместник-председатели стават генералите Сюй Цилян и Чжан Юся.

Военният съвет на ЦК на ККП ръководи китайската Народна освободителна армия (НОА) и осъществява функциите си паралелно с държавната институция за управление на въоръжените сили – Централната военна комисия на КНР, като двете структури обикновено са в идентичен състав.