Опозицията във Венецуела получи тазгодишната награда “Сахаров”

Наградата за свобода на мисълта се присъжда на венецуелското Национално събрание, контролирано от опозицията, и на всички политически затворници от списъка на „Foro Penal Venezolano“: Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонзалес.

През последните няколко години Венецуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия непрекъснато ограничава принципите на правовата държава и на конституционния ред, а през март 2017 г. Върховният съд отне законодателните правомощия на демократично избраното Национално събрание, посочват на страницата си от Европейския парламент.

„Във Венецуела конфронтацията не е само политическа. Това е жизненоважна конфронтация на различни ценности.” – каза Хулио Борхес, председател на Националното събрание.

От началото на 2017 г. са убити повече от 130 членове на опозицията, а над 500 души са произволно хвърлени в затвора. Броят им възлиза на над 600 по данни от последния доклад на „Foro Penal Venezolano” (Венецуелския наказателен форум).

Освен посредством наградата „Сахаров”, Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия, се посочва в съобщението на институцията.