Иракският премиер поиска кюрдският референдум да бъде анулиран

Ирак ще приеме само анулиране, а не суспендиране на кюрдския референдум за независимост, заяви днес иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от Анадолската агенция.

Изявлението му идва ден след като кюрдските лидери предложиха замразяването на резултатите от референдума и започването на открит диалог с федералното правителство в Багдад.

Хайдер ал Абади обаче настоя резултатите от нелегитимния референдум за независимост от миналия месец да бъдат “изцяло отменени”.

Наред с това Абади предложи прекратяване на огъня в Северен Ирак.

Малко преди изявлението на Абади, Съветът за сигурност на автономния регион съобщи за офанзива на иракските въоръжени сили срещу кюрдските бойци “пешмерга” в граничещи с Турция райони в Северен Ирак.

Съобщава се за обстрел с тежка артилерия в петролодобивната област Зумар и близо до граничния пункт Фишхабур – важна връзка между Ирак и Турция. Пунктът се намира на пътя на петролопровод, който Ирак има намерение да възстанови, за да изнася петрол, включително от находищата в Киркук, отнети миналата седмица от кюрдите, допълва АФП, цитирана от БТА.