Мерал Акшенер учреди нова дясноцентристка партия в Турция

Мерал Акшенер, която е първата жена министър на вътрешните работи на Турция (1996-1997), създаде формацията “Добра партия” заедно с група депутати, оттеглили се от Партията на националистическото действие (ПНД) по-рано тази година.

61-годишната Акшенер бе отлъчена от ПНД заради несъгласието й с политиката в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

На церемонията в Анкара по повод учредяването на новата партия Акшенер намекна, че може да се кандидатира за президентските избори през 2019 г. и да бъде съперник на Реджеп Тайип Ердоган.

По време на церемонията Акшенер предупреди, че демокрацията в страната е изложена на опасност и изтъкна необходимостта от засилване на правосъдието и върховенството на закона. Тя заклейми политическия непотизъм и поиска “свободна” Турция.

“Турция и нейният народ са уморени. Общественият ред се разпадна. Няма друг начин освен да променим целия политически климат “, каза Акшенер, цитирана от Hürriyet Daily News.

“Време е да кажем нови неща. Да, имаме големи проблеми. Но Турция има достатъчно правомощия да ги разреши. Имаме надежди и мечти. Искаме процъфтяваща и справедлива Турция. Искаме свободно общество. Искаме щастлива Турция “, добави тя.

Приоритет на новата партия ще бъде да превърне Турция в една от най-големите икономики в света, повишаване на качеството на образованието, осигуряването на пълни здравни услуги и разрешаването на проблемите в съдебната система. “Решенията на съда по политически път са още по-опасни от куршумите на врага”, каза Акшенер.

Сред приоритетите на партията си тя посочи и борбата срещу ФЕТО, която нарече “коварна банда”.