Ердоган: Европа умря в Босна и сега е погребана в Сирия

За съжаление през последните седем години европейските ценности са дискредитирани и унищожени, каза Ердоган по време на събитие в Анкара в понеделник, в памет на бившия босненски президент Алия Изетбегович.

В речта си турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува държавите от ЕС и заяви, че страната му няма да изостави Босна.

Той призова европейските лидери да използват “здравия си разум” и да предоставят възможността за пълноправно членство на Турция в ЕС, в замяна на което блокът ще може да разреши проблемите си,съобщи Анадолската агенция.

Според Ердоган, присъединяването на Турция към ЕС може да доведе до разрешаването на проблемите на ЕС.

Ескалацията на ксенофобията няма да е от полза за никого, изтъкна турският държавен грава. Европа без Турция ще води само до изолация, отчаяние и граждански размирици. Турция няма нужда от Европа. Европа е тази, която има нужда от Турция, посочи президентът.

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г. След засилване на напрежението с Анкара, Германия и Австрия настояха Брюксел да прекрати преговорния процес.

За замразяване на преговорите, ако предложенията за промени в турската конституция бъдат прокарани, се обявиха още през юли депутатите от Европейския парламент в резолюция, публикувана на сайта на институцията.

Очакваше се въпросът да влезе в дневния ред на планираната за октомври среща на върха на ЕС. На 20 октомври обаче, след Европейския съвет в Брюксел стана ясно, че Евросъюзът няма да прекратява споразуменията с Турция и преговорите за членството й.

Споразумението за мигрантите с Анкара остава, но Турция ще получава по-малко европейски пари. Брюксел ще ореже с една четвърт парите за предприсъединителните фондове за Турция и ще пренасочи средства към граждански движения, без да спре преговорите за членство й.

Против спиране на преговорите за евроинтеграция с южната ни съседка. Се обяви българският премиер Бойко Борисов. Той препоръча “да влияем с всички лостове, които имаме, за подобряване на отношенията”.