Управляващата коалиция в Япония се запазва

“Днес водих преговори с лидера на “Нова Комейто” Нацуо Ямагучи и се договорихме да се запази действащата досега коалиция”, заяви Шиндзо Абе.

Абе отбеляза, че на изборите двете съюзени партии са постигнали “исторически успех, получавайки категорична подкрепа от избирателите.”, предаде ТАСС.

Японският премиер обеща да се бори с, по думите му, двете национални кризи на Япония: военната заплаха от КНДР и застаряващото и намаляващо население.

“Ще следвам решителна и силна дипломация по проблемите с ракетната и ядрената програма на Северна Корея и отвличанията и ще й окажа допълнителен натиск да промени политиката си”, заяви Абе.

Японският премиер се е договорил с президента на САЩ Доналд Тръмп за засилване на натиска върху КНДР, съобщи по-късно заместник-началникът на кабинета на Абе, Ясутоши Нишимура. По време на разговора била обсъдена и планираната визита на американския президент в Токио от 5 до 7 ноември.

В следизборната си реч Шиндзо Абе обеща и до края на годината да бъде изготвен обхватен пакет от закони за справяне с демографския проблем на Япония, с инвестиции в образованието, подобряване на производителността и реформа на пенсионната система.

Управляващата коалиция в Япония, която се състои от Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Шиндзо Абе и центристката “Нова Комейто”, получава над две трети от 465-те места в долната камара на парламента, показват официалните резултати, публикувани от централната избирателна комисия, предаде ТАСС.

ЛДП получава 284 места, а “Нова Комейто” – 29. Така управляващата коалиция е с общо 313 места в долната камара на парламента, което й дава контрол над всички комисии, позволява й безпрепятствено да приема закони и дори да поставя въпроса за изменения в конституцията.

На второ място с 55 депутата е основната опозиционна сила – Конституционно-демократическата партия, която критикува управляващите от леволиберални пацифистки позиции. Трета е консервативната Партия на надеждата с 49 места.