Шиндзо Абе печели предсрочните парламентарни избори в Япония

Управляващата коалиция – Либерално-демократическа партия (ЛДП) и партия “Нова Комейто” – е на път да получи 311 от общо 465 места в долната камара на парламента, според прогнози на частната телевизия TBS.

С победата на ЛДП на днешните избори 63-годишният японски премиер Шиндз Абе, който встъпи в длъжност през декември 2012 г., може да постигне рекорд по продължително управление в Япония.  Това е възможно заради промените в устава на партията, които бяха направени през пролетта и които дават възможност на Абе да получи трети тригодишен мандат.

Новосформираната Конституционна демократическа партия, оглавявана от бившия главен секретар на кабинета Юкио Едано, се очаква да спечели между 44 и 67 места в Камарата на представителите – повече, отколкото другата нововъзникнала формация, Партията на надеждата на губернаторката на Токио Юрико Койке, съобщават японските телевизии, цитирани от ДПА.

Шиндзо Абе разпусна долната камара преди по-малко от месец, предизвиквайки предсрочни избори.

Право да гласуват имаха около 100 милиона души. Кратката предизборна кампания от 12 дни бе доминирана от икономически въпроси и от заплахата от КНДР.