Партията на Андрей Бабиш спечели парламентарните избори в Чехия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Лидерът на АНО заяви, че ще преговаря с всички партии за съставяне на правителство и че се надява то да бъде сформирано скоро, предаде Reuters.

63-годишния милиардер описа своята партия като проевропейска, част от ЕС и НАТО. Той изтъкна, че ЕС трябва да спре да говори за Европа на две скорости и че трябва да помисли повече за това защо британците са гласували за напускането на ЕС.

Левоцентристката социалдемократическа партия, която оглавяваше досегашното трипартийно правителство в Чехия, няма да участва в преговори за формиране на ново правителство, съобщи нейният председател Милан Хованец, цитиран от Reuters.

“За първи път няма да водим преговори, би било смешно със само 8 процента”, каза Хованец. Той добави, че партията най-вероятно ще мине в опозиция.

Частичните резултати от парламентарните избори в Чехия показват, че подкрепата за социалдемократите е спаднала от 20,5 процента на изборите през 2013 г. на 7,3 процента на сегашните избори.

Според частичните резултати от състоялите се в петък и събота избори най-много гласове – 30,74 процента, получава популистката партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите. На втора позиция е антимигрантската партия “Свобода и пряка демокрация” (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура с 11,17 процента.

Данните са базирани върху повече от 75 процента от преброените гласове.
Сред партиите, които прескачат 5-процентна бариера, са Комунистическата партия на Чехия и Моравия, извънсистемната Партия на пиратите, християндемократите и партията “Кметове и независими”.