Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталония

Ще бъдат орязани правата на каталонския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания, обями в събота, 21 октомври, испанският премиер Мариано Рахой.

В случай на одобрение на тези мерки функционирането на каталонските органи ще премине към съответните министерства в Испания. Освен това Рахой поясни, че парламентът на Каталония ще продължи да изпълнява представителните си функции, но няма да може да предложи кандидат за поста ръководител на регионалното правителство.

“Цялото правителство се опитва да възстанови законовия ред, да възстанови конституцията, а също и правилата в Каталония “, каза испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис в интервю за ВВС.

Той допълни, че испанското правителство няма никакво намерение да арестува премиера на Каталуния Карлес Пучдемон.

Испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област, предаде ТАСС. Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталонско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е “най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталония след военната диктатура на Франсиско Франко”, заяви от своя страна Пучдемон. “Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация”, каза още той.

Каталонският лидер направи телевизионно обръщение след като участва в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти.

В неделя, 21 октомври, хиляди демонстранти призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталонска асамблея и Омниум културал, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Към протестната акция се присъедини и заместникът на Пучземон – Ориол Жункерас, и други членове на регионалното правителство.

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта. Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталонското правителство и ще поиска да се състоят нови избори до пет месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.