Сърбия отбеляза 73-тата годишнина от освобождението на Белград

Руският военен министър Сергей Шойгу дойде в сръбската столица, за да участва в тържествата.

В петък, 20 октомври, Сърбия отбеляза 73-тата годишнина от освобождението на Белград от нацистка окупация. По случай празника на военното летище Батайница, в близост до Белград, се проведе военен прад “Свобода 2017”. В него взеха участие повече от 2 200 военнослужещи, 130 единици сухопътна техника, 30 самолета и вертолета. Събитието, на което присъстваха над 20 000 души, беше наблюдавано от сръбския президент Александър Вучич, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и представители на военното ведомство на ЕС.

“Искам да благодаря на тези, които носят най-голяма заслуга за това, че ние днес дишаме свободен въздух. Вечна слава на освободителите на Белград. Благодаря на бойците на Народноосвободителната армия, които освободиха нашия град. Благодаря на Червената армия, която заедно с нашите бойци взе участие в освобождението на Белград.”, – каза сръбският лидер по време на парада.

(В хода на операцията по изтласкване на германските въоръжени сили от Балканите, в боеве в Източна Сърбия, като част от общата настъпателна операция, взима участие и Българската армия, която разгромява СС дивизията “Принц Ойген”.)

“Заслужихме празника на този велик ден, когато Белград беше освободен завинаги. И ние винаги ще го празнуваме с нашите руски приятели. С тези, които заедно с другите съветски народи, със сръбския народ и другите югославски народи освободители на Белград, проливаха кръвта си и умираха за свободата.”, добави сръбският президент.

По време на парада руски пилоти изпълниха демонстративни полети с изтребители Миг-29. Бяха показани и новите екипировки и оборудване на сръбските специални сили.

Сръбският президент изказа благодарности на руския министър на отбраната за шестте изтребители Миг-29, които бяха получени като подарък от Русия в началото на октомври.

“Огромно благодаря за този красив подарък, който Сърбия получи. Надявам се, че сътрудничеството между Сърбия и Руската федерация ще се развива и в бъдеще.”, заяви Вучич по време на церемонията по предаване на изтребителите. Той добави, че получените изтребители ще бъдат модернизирани в рамките на няколко месеца, но “и сега те са в перфектно състояние за летене.”

Вучич подчерта, че с демонстрацията на военна сила и оръжие Сърбия няма намерение да заплашва никого, а настоящият парад се явява свидетелство за нейния суверенитет, независимост, приятелство с руснаците и китайците.

“Новите самолети, новата техника, танковете, артилерийските оръжия, новото оборудване на нашите войници не са заплаха за никого, а служат само като доказателство за това как оценяваме живота си и как сме готови да го защитим.”, заяви сръбският президент.