Себастиан Курц получи мандат за съставяне на правителство

Австрийският президент Александър Ван дер Белен възложи на ръководителя на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц да подготви предложения за създаване на ново правителство.

Церемонията по връчването на мандата се състоя в петък, 20 октомври, в административната сграда на президентството, двореца Хофбург, съобщи ТАСС.

Въз основа на резултатите от изборите аз ви възлагам на вас, г-н министър и лидер на АНП, Себастиян Курц, да съставите правителство, в качеството си на ръководител на партията, която спечели мнозинството от гласовете. Като президент аз ще следя за това да бъдат съблюдавани интересите на всички австрийци, а не само партийните интереси.”, заяви австрийският президент Ван дер Белен при връчването на мандата.

Според него крайната цел трябва да бъде съставянето на достойно правителство.

“Австрия трябва в бъдеще да остане ангажирана към Европейския съюз, защото сме по-силни заедно с ЕС, а не самостоятелно. През втората половина на 2018 г. ни предстои председателство на Съвета на ЕС. Разчитам, че министърът ще състави проевропейско правителство.”, добави австрийският държавен глава.

Ден след изборите, проведени на 17 октомври, в съответствие с конституционните разпоредби, австрийското правителство подаде оставка, но продължава да изпълнява задълженията си до създаването на нов кабинет.