Путин: Новите санкции на САЩ целят изместването на Русия от енергийните пазари

Снимка: ЕРА/БГНЕС

“Най-новите санкции на САЩ имат за цел да изтласкат Русия от европейския пазар на енергоносители, за да бъде накарана Европа да купува по-скъпия американски втечнен природен газ.”

Това заяви в четвъртък, 19 октомври, руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори по редица международни проблеми пред международния дискусионен клуб “Валдай”.

Президентът подчерта, че в международните дела все повече се намесват икономическите отношения. Той обърна внимание и на опитите да се пречи на проектите за прокарване на нови газопроводи, въпреки че такава диверсификация на логистиката е “икономически ефективна, изгодна за Европа и служи за укрепване на нейната сигурност”.

В края на септември САЩ обявиха, че въвеждат нови санкции срещу Руската федерация, които ще влязат в сила от 28 ноември. Ограничителните мерки предвиждат намаляване на максималната продължителност на пазарното финансиране на руските банки, подлежащи на санкции, до 14 дни. За петролните и газовите компании тя ще бъде до 60 дни, посочиха от американското финансово министерство.

Днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че страните от ЕС не са постигнали консенсус да се даде на Европейската комисия мандат за преговори с Русия по плановете й за нов газопровод към Германия “Северен поток 2”. Юнкер подчерта, че не очаква да се постигне компромис по този въпрос в следващите месеци, макар да смята, че ще е полезно ЕК да получи мандат за преговори с Русия.

В същото време руската петролна компания “Роснефт” обяви, че е подписала с властите в Иракски Кюрдистан споразумение за експлоатация на нефтопровод в кюрдския автономен район, съобщава ТАСС.

“Участието в инфраструктурния проект ще съдейства за постигане на стратегическите цели на компанията и ще позволи да се повиши ефективността на доставянето на нефт за крайните потребители, включително доставянето на нефт от Кюрдистан за нефтопреработвателните заводи на “Роснефт” в Германия”, каза ръководителят на компанията Игор Сечин.