Испания започва процедурата по отнемане на автономията на Каталония

Снимка: Reuters

Отнемането на статута започва в събота, съобщи BBC. От кабинета на министър-председателя обявиха, че правителството ще се събере, за да задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява налагането на централно управление от кабинета над областта.

По-рано каталонският лидер Карлес Пучдемон заяви, че регионалният парламент ще гласува за независимостта, която е била подкрепена на забранения референдум на 1 октомври, ако Мадрид “продължи с репресиите”.

“Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталония може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост”, посочва Пучдемон в писмото си до испанския премиер Мариано Рахой.

Днес изтече крайният срок, даден от испанското правителство на Карлес Пучдемон, за да изясни дали е обявил независимост на автономната област след референдума, или не.

“Не е толкова трудно да се отговори на въпроса дали Каталония е обявила независимост. Защото ако го е направила, правителството е задължено да действа по един начин. А ако не го е направила, можем да водим диалог”, коментира Рахой. Това беше вторият краен срок, след като Мадрид заяви, че в понеделник Пучдемон не е изяснил категорично дали е обявено отделяне.

Миналата седмица каталонският лидер отложи едностранното обявяване на независимост с няколко седмици, през които да се търси диалог с Мадрид. Испанското правителство отхвърли идеята за диалог.

Член 155 позволява на испанските власти да въведат мерки, водещи до директно управление в ситуация на криза. Той гласи: “Ако самоуправляваща се общност не изпълни задълженията, наложени от конституцията или от други закони, или действа по начин, който е в сериозен ущърб на интересите на Испания, правителството може да предприеме всички необходими мерки, за да принуди общността да изпълни тези задължения или за да защити гореспоменатите интереси”.