Иракските въоръжени сили овладяха Киркук

Проведеният наскоро референдум за независимост на Кюрдистан задълбочи спора между регионалното кюрдско правителство и иракските власти относно контрола върху богатия нефтен регион, който осигурява около една трета от иракския износ на петрол.

В понеделник вечерта, 16 октомври, иракският премиер Хейдар ал-Абади даде началото, в съответствие с решението на иракския парламент, на кампания по овладяване на град Киркук, административен център на богатия на нефтени находища регион.

В операцията участваха съединения от силите за бързо реагиране на иракското Министерство на вътрешните работи, федералната полиция и специалните сили на иракската армия.

По сведения на пресслужбата на иракската армия, за по-малко от ден са овладени най-голямата военна база на кюрдските въоръжени сили “Пешмерга” в региона – K1, местното летище, както и няколко находища нефтени и газови инфраструктурни съоръжения, съобщи ТАСС.

В прессъобщението на иракското командване се подчертава, че няма регистрирани случаи на сблъсъци с кюрдските въоръжени сили. Формированията на кюрдските въоръжени сили в региона са се оттеглили от позициите си без да оказват съпротива. По непотвърдени данни обаче в престрелка са загинали десет бойци от състава на “Пешмерга”.

Миналата седмица кюрдските медии разпространиха съобщение, че около десет хиляди души от състава на иракските въоръжени сили се намират в региона на Киркук и имат готовност да окажат съпротива, а към тях се насочват още шест хиляди бойци от Ербил (административната столица на Иракски Кюрдистан) с тежко въоръжение.

На мястото на досегашния губернатор на Киркук – Наджим ад-Дина Карима, който се обяви в подкрепа на референдума за независимост на Кюрдистан е назначен Ракана ал-Джубури, който ще остане на този пост до провеждане на избори за нов ръководител в региона. Той е първият губернатор на Киркук от 2003 г. насам, който не е от кюрдски етнически произход.

Съдбата на досегашния губернатор, Наджим ад-Дина Карима, остава неизвестна за момента, но се предполага, че той е напуснал региона и се е насочил към Ербил.

Според политическите анализатори една от причините за лесния успех на иракските сили за сигурност е политическите разногласия в структурите на кюрдското ръководство. В тази връзка, след проведената операция, от командването на “Пешмерга” обвиниха опозиционната кюрдска партия Патриотичен съюз на Кюрдистан (ПСК) в измяна и сътрудничество с Багдад. От ПСК отрекоха обвиненията.

Обвинения от ръководството на “Пешмерга” бяха отправени и към властите в Багдад. Според лидерите на кюрдските въоръжени сили действията на централното иракско правителство са “скандално обявяване на война срещу Кюрдистан”.

В отговор на обвиненията в агресия, иракският премиер заяви, че въоръжените сили на страната са изпълнили конституционното си задължение да поддържат юрисдикцията на Багдад, да поддържат сигурността и да защитават националното богатство в провинциите. Иракският премиер подчерта, че тези задължения трябва да бъдат изпълнявани с участието на кюрдските въоръжени сили и с подкрепата на местното население. В тази връзка иракската полиция призова онази част от жителите, които са напуснали града, в следствие на проведената акция – предимно кюрди, да се върнат по домовете си.

Във вторник, 17 октомври, в хода на събитията, ръководителят на Кюрдския автономен регион, Масуд Барзани заяви, че няма да се откаже от стремежа за обявяване на независимост, макар че към момента подобни надежди изглеждат далеч по-трудно достижими, съобщи Hürriyet Daily News.

В следствие на проведената операция от иракските въоръжени сили кюрдското правителство загуби контрол върху пет области с нефтени и газови находища с добив от около 400 000 барела дневно. Това е около две трети от общо 650 000-те барела дневен добив, който Иракски Кюрдистан използва за износ.

Загубата им се явява сериозен удар върху икономиката на автономния регион и поставя прегради пред финансовата му стабилност и независимост.