В Пекин започна XIX-тият конгрес на Китайската комунистическа партия

Китайската комунистическа партия (ККП) е най-голямата партийна организация в света с членски състав от 89 449 000 000 души.

Днес в сградата на народното събрание на площад “Тянанамън” се събраха 2287 делегати от партийни организации от всички провинции, автономни области, партийни и държавни органи, държавни предприятия, армият и полицията, съобщи ТАСС.

В рамките на седмица, от 18-ти до 24-ти октомври, ще бъдат разгледани резултатите от дейността на ККП за последните пет години. Планира се и избор на нови членове на Постоянния комитет на Политбюро (ПК на ПБ) на Централния комитет (ЦК) на ККП, които да заменят петима от общо седемте членове на комитета, поради достигане на негласно приетата пенсионна възраст – 68 г.

На събранието редом до настоящите политически ръководители застанаха и представители на предишни поколения – бивши Генерални секретари и премиери на Държавния съвет на Китайската народна република Цзян Цзямин, Чжу Жунцзи, Ху Цзинтао, Вен Цзябао, Ли Пен, както и най възрастния от тях – Сун Пину, който е на стогодишна възраст. Според наблюдатели това почетно място символично подчертава приемствеността във властта и политическото единство на водещите поколения.

Единственният отсъстващ от предишните ръководители е Чжоу Юнкан, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП, който към момента излежава доживотна присъда за корупция и “разгласяване на държавна тайна”.

За откриването на конгреса Централният комитет на Корейската работническа партия изпрати поздравителна телеграма до китайското правителство.

Първият ден от работата на конгреса започна с доклад, изнесен от Генералния секретар на ЦК на ККП Си Цзипин в продължение на три часа и половина. В него ръководителят на ККП обобщи резултатите от предходния петгодишен период и начерта пътна карта за развитието на страната през следващите години, като наблегна на необходимостта от продължаване на борбата с корупцията и посочи най-общите насоки на социално-икономическата политика.

В доклада си Си Дзинпин посочи, че “социализмът с китайски специфики” влиза в нова ера на развитие, следвайки 14 основополагащи принципа. На първо място сред тях е принципът за водеща роля на партията във всички сфери на дейност.

“Партията трябва да обедини всички националности на китайския народ, за да ги доведе до края на изграждането на общество на средното благоденствие и да спечели голяма победа, когато навлиза в новата ера на социализма с китайски характеристики.”, каза Генералният секретар на ККП.

Като цяло докладът, който не изненада с неочаквани позиции, преповтори казаното от премиера на страната Ли Къцян по време на Националния народен конгрес, проведен в Пекин през месец март.

“Трябва да се стремим да поемем водещи позиции в областта на науката и технологиите, да укрепим работата в областта на фундаменталните изследвания… Правителството ще предостави активна подкрепа, така че Китай да стане мощна сила в областта на науката и технологиите, аерокосмическите технологии, интернет.”, заяви Си Дзипин.

По думите на китайският държавен ръководител страната ще следва пътя на реформите и отваряне към света, въпреки предизвикателствата пред които е изправена в регионален и световен план.

Той подчерта, че въпреки трудностите властите в страната гарантират защитата на законните интереси на чуждестранните инвеститори и ще оказват съдействие за развитието на международното сътрудничество в областта на търговията, капиталовложенията, производството и он-лайн услугите.

Според Ройтерс, повече от 80 процента от членовете на американското бизнес лоби в Китай заявяват, че чуждестранните компании са по-малко добре дошли, отколкото в миналото. Проучване, публикувано през януари, показва, че повечето от тях твърдят, че имат малко доверие в обещанията на Китай да отвори пазарите си.

В доклада си Генералният секретар на ККП отбеляза стремежа на държавните власти да установят контрол над съдържанието в интернет.

“Стартираме дейност, свързана със съдържанието в мрежата, за да създаадем система за пълен контрол в интернет. По този начин ще обезпечим чистотата и светлината на глобалната мрежа.”, заяви Си Дзинпин.

Той обърна специално внимание на необходимостта компетентните органи в различни сфери да следяд за появата в интернет на всякаква информация.

“Необходимо е да се следи внимателно за появата на проблеми, свързани с политическите принципи, идеологически, научни и теоретични перспективи, да се положат всички усилия, за да се предотврати появата на невярна информация в интернет.”, добави Си Дзинпин.

В сферата на отбраната Генералният секретар на ККП оповести намеренията на държавните власти през следващите десетилетия да модернизира Китайската народно-освободителна армия и да увеличи нейния потенциал.

“Властите ще положат усилия, за да гарантират, че Китай ще разполага с модерна и способна армия до 2035 г. В резултат на това до средата на настоящия век нашата страна ще има най-напредналите войски в света.”, каза държавният глава.

В същото време той подчерта, че Китай ще продължи да се ангажира с поддържането на световния мир и стабилност.

В речта си държавният глава спомена също така отношенията между Китай и Тайван. “Ще се стремим  да урегулираме всички политически промени на острова, с цялата си мощ да се противопоставим на т.нар. независимост на Тайван, ограничавайки сепаратистките сили.”, каза той.

Си Дзинпин подчерта, че Пекин ще прилага последователно политиката “един Китай” и няма да позволи независимостта на Тайван, добавяйки, че страната му е заинтересован да поддържа мирното положение в Тайванския пролив и прилежащия към него регион.