Пучдемон не даде ясен отговор дали е провъзгласил независимост на Каталония

Отговорът на каталонския лидер не е валиден, заяви днес испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, предаде Reuters.

Испанският премиер Мариано Рахой даде на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време днес да изясни позицията си по независимостта и до четвъртък – да промени мнението си, ако настоява за независимост. Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с “да” или “не” и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталонски медии, обаче, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. “Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи”, пише Пучдемон.

“Излагам пред вас две искания – пише Карлес Пучдемон – първото е да бъде сложен край на репресията срещу народа и правителството на Каталуния. Второто искане е да организираме възможно най-скоро среща, на която да постигнем споразумения.”