Консерваторите на Себастиан Курц спечелиха изборите в Австрия

Снимка: DW

Победата на консервативната Австрийска народна партия (АНП) на изборите в неделя е ясен сигнал, че избирателите са се обявили за Европейския съюз, каза днес за ДПА лидерът на партията Себастиан Курц.

“Това е добър резултат за Европа”, заяви 31-годишният външен министър.

Курц обаче подчерта, че ЕС се нуждае от реформи, с които той иска да се заеме, когато Австрия поеме ротационната председателство на съюза за втората половина на 2018 г.

Австрийският външен министър настоява за прекратяване на преговорите за членство на Турция с ЕС и е против разширяването на Шенген и еврозоната.

Себастиян Курц, който предизвика предсрочните избори, слагайки край на десетгодишната голяма коалиция със социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, изведе Народната партия до победа с 31.7%. На второ място се наредиха социалдемократите с 26.9%, а на трето – Партията на свободата с 26%.

В първи изявления по телевизията победителят на изборите Курц декларира, че ще работи за доброто бъдеще на Австрия и ще преговаря с всички възможни коалиционни партньори за създаване на стабилно правителство заедно с партньори, които могат да гарантират желаната промяна. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Досегашният канцлер на Австрия Кристиан Керн заяви, че няма намерение да подава оставка като лидер на Социалдемократическата партия, която загуби изборите и зае второ място след коалиционния й партньор – консервативната Народна партия.