Предсрочни избори за Национален съвет на Австрия

Първата секция за гласуване за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. местно време, предаде ТАСС.

Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и ръководи работата на Федералната избирателна комисия, планира да представи първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции в 17,00 ч. (15,00 ч. по Гринуич).

В предсрочните парламентарни избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4 процента от гласовете. След вота президентът Александър Ван дер Белен ще възложи на лидера на най-голямата парламентарна фракция правомощия да сформира кабинет или да води коалиционни преговори.

Основни съперници в борбата за мнозинство в парламента и креслото на канцлера са сегашният канцлер, който е и председател на Социалдемократическата партия Кристиан Керн, и министърът на външните работи, председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който през май инициира предсрочния вот. Третият претендент е лидерът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Според социологическите изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%.