Мадрид чака ясен отговор от Пучдемон обявил ли е независимост на Каталония

Испанският премиер Мариано Рахой коментира, че отговорът ще определи последващите действия. “Отговорът трябва да е недвусмислен. Той трябва да каже “да” или “не””, каза вътрешният министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от Reuters.

Във вторник каталонският лидер Карлес Пучдемон подписа декларация за независимост, но задържа влизането й в сила, за да даде път на преговори с Мадрид.

Премиерът на Испания постави ултиматум на регионалната администрация на Каталуния най-късно до 16 октомври Пучдемон да отговори дали е провъзгласил независимост на региона с речта си на 10 октомври, както и до 19 октомври Пучдемон да спре процедурата за отделяне на областта от Испания.

Само при изпълнението на тези условия Мадрид няма да задейства чл. 155 от конституцията за лишаване на Каталуния от автономния й статут.

Премиерът Мариано Рахой и лидерът на опозиционните социалисти Педро Санчес са наредили на своите представители да изготвят план, чиято цел е реформа на конституцията, пише Financial Times. Рахой заяви пред парламента, че конституцията “не е вечен закон и няма претенциите да бъде такъв”.

Основният закон на страната е бил променян само два пъти досега – през 1992 и 2011 г.