В Македония се произвеждат местни избори

В първия кръг над 1,8 регистрирани избиратели ще изберат кметове и общински съветници в столицата Скопие и други 80 общини. Вторият кръг е насрочен за 29 октомври. В надпреварата участват представители на 19 партии и коалиции и 64 независими кандидати.

Изборите са тест за новото ляво правителство, коментират световните агенции.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт. По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии – ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев.

Проучванията на общественото мнение сочат, че управляващите социалдемократи имат малка преднина, особено в Скопие, където техният кандидат за кмет води с 2,6 процентни пункта пред кандидата на консерваторите.

Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, главната опозиционна партия, се стреми да защити своята доминация на местно ниво. На предишните местни избори през 2013 г. те спечелиха в 56 от 81 общини, когато социалдемократите спечелиха общо четири.

Гласуването започна в седем сутринта и ще приключи в 19 часа.