Тръмп се обяви за преразглеждане на ядреното споразумение с Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран го спазва, предадоха световните агенции.

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. “Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив”, каза Тръмп.

Държавният глава даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението. “Ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено”, добави Тръмп.

По думите му иранският режим сее “смърт и хаос” по света и е “водеща страна спонсор на тероризма”.

Тръмп обяви налагането на допълнителни санкции на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция (Революционна гвардия) като поддръжници на тероризма. Министерството на финансите на САЩ е добавило Революционна гвардия към списъка на терористичните организации, в която са включени движенията “Хамас”, Хизбула” и “Талибан”.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано оспори твърденията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че споразумението за иранската ядрена програма предвижда слаб контролен механизъм.

“Понастоящем Иран е подложен на най-силния режим за проверка на ядрените (дейности)”, подчерта Амано в изявление.

Речта на американския президент бе приветствана от Израел. Министърът на разузнаването Израел Кац я окачестви като “много важна”. В изявление по телевизията Кац каза: “Иран е новата Северна Корея.” Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че Тръмп “твърдо се противопостави на терористичния режим в Иран и създаде възможност да поправи това лошо споразумение, за да отблъсне агресията на Иран и да противостои на неговата престъпна подкрепа за тероризма”.

Саудитска Арабия също приветства промяната в политиката на Вашингтон спрямо Техеран.
Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще спазва ядрената сделка със световните сили, докато тя обслужва интересите му, както и че ще продължи да развива ракетната си програма въпреки натиска от САЩ.

В телевизионно обръщение Рохани подчерта, че речта на Тръмп е била пълна с обиди и неоснователни обвинения срещу иранския народ и предупреди, че отказът на Тръмп да удостовери, че Иран спазва сделката, ще постави САЩ в изолация, тъй като останалите страни продължават да я подкрепят.

Споразумението не подлежи на предоговаряне, посочи още Рохани.

“Ислямска република Иран няма да се оттегли първа от (споразумението), но ако нейните права и интереси в сделката не бъдат спазени, тя ще спре да изпълнява всичките си ангажименти и ще възобнови своята мирна ядрена програма без каквито и да било ограничения”, заяви постоянният представител на Иран в ООН в писмо до генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш

САЩ не могат да отменят едностранно ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, отбеляза в коментара си първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

В съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран. Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей декларираха, че разбират опасенията на Вашингтон и че са готови да работят за отстраняването им.

По повод думите на Тръмп за евентуално налагане на едностранни санкции срещу Иран от руското външно министерство коментираха, че в международната дипломация няма място за заплахи и агресивна реторика. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков окачестви речта на Тръмп като “много обезпокоителна”.

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди, че ако Съединените щати се оттеглят от ядрената сделка с Иран или отново му наложат санкции, Техеран може да разработи ядрени оръжия и това ще приближи опасността от война към Европа.