Одри Азуле е новият генерален секретар на ЮНЕСКО

След четири кръга на гласуване в централата на организацията в Париж бившият министър на културата на Франция стигна до финална с кандидата на Катар – Хамид бин Абдулазиз ал Кауари.

На 13 октомври Азуле бе избрана с гласовете на 30 от 58-те държави участнички, а опонентката й бе подкрепена от 28 държави, предадоха световнте агенции.

Официалното встъпване в длъжност на новото ръководство на ЮНЕСКО се очаква да стане през ноември.

Ден преди последния вот САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО (реално процедурата отнема година и ще приключи в края на 2018г), а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че е инструктирал външният министър на страната да подготви същата мярка заради антиизраелски пристрастия на световната организация.

Основният приоритет на Азуле е връщане на доверието в организацията, която оглавява, не само сред държавите членки, но и сред гражданското общество.

Тя бе представена от Париж като консенсусна фигура, която може да обединява и да намалява напрежението, предизвикато от няколко от последните резолюции на ЮНЕСКО, раздразнили Израел и САЩ.

Изпълнителният съвет на организацията изрази тържествена почит и искрена благодарност за работата на Ирина Бокова като генерален директор на организацията в продължение на два мандата (от 2009 и 2013 г.).