Албания призна българското малцинство срещу европейска интеграция

С новия закон признатите малцинства в Албания стават 9 – гръцко, македонско, влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско.

В първоначалния проект на закона за защита на националните малцинства в Албания обаче не бе признато съществуването на българско малцинство.

В началото на годината Европейската комисия излезе със становище, в което поиска от Албания да признае етническата принадлежност на живущите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи. За това настояха и българският външен министър Екатерина Захариева по време на балканската си обиколка през лятото, както и премиерът Бойко Борисов. В края на септември Борисов се срещна с албанския си колега Еди Рама, пред когото заяви, че очаква новия закон да съдържа текстове, уреждащи статута на етническите българи там.

На 12 октомври новият проектът бе приет от правителството на Албания, както и от Парламентарната правна комисия. Единствената македонска партия в албанския парламент – партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Вчера албанският парламент прие закона, в който се признава съществуването и на българско малцинство. Нормативният акт бе одобрен със 102 гласа “за” при 10 “против” и 1 “въздържал се”.

Министърът на външните работи Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международни институции и по-конкретно от членството в Съвета на Европа (СЕ) и Рамковата конвенция на СЕ за малцинствата. Бушати обоснова гласуването на закона и с перспективата на страната за европейска интеграция.

“Исторически пробив за България. След 104 години току-що Република Албания призна българската етническа общност в страната. Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници.” – написа българският министър-председател Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

“Благодаря на моя приятел – премиера на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност. Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел.” – допълни Борисов