САЩ и Турция си наложиха визови ограничения заради дипломатически скандал

Конструктивно отношение и признаването на съдебната независимост на Турция може да доведе до разрешаване на спора в рамките на един ден, каза говорителят на президента Ердоган Ибрахим Халид, цитиран от Анадолската агенция.

Неприемливо е, ако САЩ искат да се откажат от стратегическото партньорство заради казуса около американския посланик Джон Бас, смята турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган.

На 4 октомври властите в Турция задържаха турски служител от американското консулство в Истанбул с обвинение, че е гюленист. От американското посолство определиха обвинението като безпочвено. В отговор дипломатическите представителства на САЩ в Турция временно прекратиха обработката на заявления за получаване на визи, предадоха информационните агенции. Въвеждането на временното ограничение засяга туристите и бизнесмените, но не и желаещите да емигрират в САЩ. Като ответна мярка няколко часа по-късно турските дипломатически представителства в САЩ на свой ред прекратиха издаването на визи за американци.

В хода на дипломатическия спор премиерът на Турция Бинали Йълдъръм настоя той да бъде разрешен възможно най-скоро, като призовава САЩ да бъдат по-разумни. Делегация от Вашингтон ще пристигне в Анкара в опит да се разреши дипломатическият спор.

Според турския държавен глава Вашингтон “жертва” отношенията си с Анкара.

“Нека бъда ясен, човекът, който причини това, е посланикът. Неприемливо е за САЩ да жертват стратегическо партньорство за посланик, който не знае мястото си”, каза Ердоган пред местни управители в Анкара, цитиран от Анадолската агенция.

Американският военен министър Джейм Матис заяви, че САЩ ще работи за това военните връзки с Турция да останат незасегнати от дипломатическия скандал, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова девте страни да намерят решение на кризата.