САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

Снимка: ASSOCIATED PRESS

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО не успя да избере и на четвърти тур нов генерален директор на организацията. Нито един от претендентите не получи необходимата за победа подкрепа, предаде ТАСС.

Шестима кандидати се надпреварват за поста на Ирина Бокова, чийто мандат изтича.

В днешния пети тур ще участват представителите на Франция и Египет, а този, който събере повече гласове, ще се състезава с кандидата на Катар – бившият външен министър Хамад бин Абдулазиз ал Кауари, който застана начело още в първия тур.

На четвъртото гласуване Хамад бин Абдулазиз ал Кауари получи 22 гласа, египетската правозащитничка Мушира Хатаб иа бившата френска министърка на културата Одре Азуле – по 18 гласа.

Ако и след петия тур няма ясен победител, изборът ще бъде направен чрез жребий.

Междувременно САЩ и Израел обявиха, че напускат Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.

В съобщение на Държавния департамент на САЩ се казва, че Вашингтон е уведомил генералния директор Ирина Бокова, че САЩ ще искат статут на наблюдател към базираната в Париж институция. Според американското дипломатическо ведомство този статут ще позволи на САЩ да продължат да предоставят своята визия и експертиза по въпроси като защитата на световното наследство и на свободата на медиите и насърчаването на науката и образованието.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Франция, в чиято столица се намира централата на ЮНЕСКО, изразиха съжаление за решението на САЩ. “Печална новина”, каза по този повод и говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

Великобритания остава вярна на ангажимента си към ЮНЕСКО, заяви говорител на премиера Тереза Мей.

Израел приветства обявеното оттегляне на САЩ от ЮНЕСКО, а по-късно премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че страната му също се готви да се оттегли от организацията.