Национална стачка срещу трудовата реформа на Макрон

Хиляди френски служители от държавния сектор излязоха на стачка на 10 октомври. Общо около 130 демонстрации се проведоха в цялата страна.

За пръв път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка срещу “отрицателните” правителствени реформи в заетостта. В стачките се включиха почти половината от началните учители в Париж, лекари, фармацевти и зъболекари, студенти и др. Около 30 на сто от планираните за вторник полети във Франция бяха отменени. Много училища и болници останаха затворени. Общо към стачни действия бяха призовани 5.4 милиона работещи.

Макар катализаторът за протестите да се различава в отделните профсъюзи, основният фактор е правителственият план да бъдат закрити десетки хиляди работни места в държавния сектор плюс неотдавнашното замразяване на заплатите, опасността от намаляване на плащанията при болнични и трудовата реформа.

Първото сериозно изпитание за френския президент Еманюел Макрон преди месец включи над 180 организирани протести и около 4 хил. индивидуални стачки и е срещу предложената от него трудова реформа.