Каталонските власти приеха декларация за независимост

“Създаваме Република Каталония като независима и суверенна, правна, демократична и социална държава.”, гласи текстът на документа, озаглавен “Декларация на народните представители на Каталония”, съобщи ТАСС.

Под документа, приет вчера вечерта, 10 октомври, подписа си поставиха ръководителят на Каталонското правителство, Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас, председателят на каталонския парламент, Кармес Форкадел, а също и 72 депутати от управляващото мнозинство в местния законодателен орган.

Текстът на декларацията посочва, че в сила влиза приетия в началото на септември “Закон за преходния период за съдебните и учредителните институции на републиката”.

“Започваме учредителен процес – демократичен, основан на волята на гражданите, всеобхватен, приобщаващ и юридичски обвързан. Потвърждаваме желанието си да започнем преговори с испанската държава без предварителни условия, насочени към установяване на рамка за сътрудничество в полза и на двете страни. Тези преговори трябва да се водят на равноправна основа.”, се казва в преамбюла на декларацията.

В текста на документа се посочва намерението на бъдещата независима държава да участва в “изграждането на европейския проект, който укрепва социалните и демократичните права на гражданите”.

Приетата декларация обаче все още не е действаща, тъй като се изчаква диалог с Мадрид.

В обръщението си към парламента, направено преди подписването на декларацията, ръководителят на каталонското правителство, Карлес Пучдемон, заяви, че неговото правителство няма намерение да се оттегля от поетите ангажименти да обяви независимост на Каталония в случай, че гражданите поискат това на референдума на 1 октомври. В същото време Пучдемон подчерта, че каталонските власти все още разчитат на преговори с Мадрид и изрази готовност да се прекрати незабавно едностранното провъзгласяване на независимостта, ако такива бъдат започнати.

“Правителството и аз предлагаме парламентът да преостанови обявяването на независимостта, така че през следващите седмици да започнем диалог, без който на практика не можем да стигнем до общо решение.”, заяви Пучдемон.

Каталонските власти не дадоха срок в който трябва да бъде започнат диалог с централното правителство в Мадрид, преди да обявят едностранно независимост.

“Не трябва да посочваме някакво определено време, защото скоро ще видим колко сериозно е всичко. Ако правителството (на Испания) приложи 155-тия член от конституцията (позволяващ лишаване на Каталония от самоуправление), ще разберем, че няма желание да се води диалог.”, каза говорителят на испанското правителство, Жорди Турул в интервю за каталонския телевизионен канал TV 3.